Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Arne Jacobsen (1902 - 1971)

Απίστευτος Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων περισσότερο γνωστός για την εξέχουσα καριέρα του ως σχεδιαστής επίπλων και αντικειμένων παρά ως αρχιτέκτονας είναι ο απόλυτος υπερασπιστής και εκφραστής του μοντερνιστικού κινήματος στη Δανία με έργα όπως οι καρέκλες "The Swan" "The Egg" "Ant Chairs" που συνδυάζουν ιδανικά τα στοιχεία του μοντερνισμού με την αγάπη των Σκανδιναβών σχεδιαστών για το νατουραλισμό.
Το 1958 αναλαμβάνει να σχεδίαση το ξενοδοχείο Radisson SAS Royal Hotel στην Κοπεγχάγη καθώς επιμελείται και της  διακόσμησης του, σχεδιάζοντας τα πάντα,έπιπλα,φωτιστικά,υφάσματα,μαχαιροπίρουνα,ποτήρια, κ.λπ.συνδυάζοντας απόλυτα αρχιτεκτονική και design. (Αν μείνετε σε αυτό το ξενοδοχείο φροντίστε να κλείσετε το δωμάτιο Νο 606,είναι ένα μοντερνιστικό αριστούργημα που παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο.) Αυτό το μνημειώδες ξενοδοχείο αργότερα επιλέχθηκε από τον Stanley Cubrik για την ταινία "2001 A Space Odyssey"
Η σχεδίαση του Jacobsen ουσιαστικά είναι "σύγχρονη" και "εκλεκτική" συνδυάζοντας πάντοτε την καλαισθησία με την δομική συνοχή κατάφερε να αναδειχθεί ως ο πλέον σημαντικότερος Δανός αρχιτέκτονας και εκφραστής του μοντερνισμού. Η  Πρεσβεία της Δανίας στο Λονδίνο, το Κολλέγιο Merton στην Οξφόρδη, η Εθνική Τράπεζα στην Κοπεγχάγη, είναι μερικά από τα κτίρια που φέρουν την υπογραφή του.
Σε πιο μικρή κλίμακα ο Jacobsen δημιούργησε εκτός των άλλων μια σειρά από σκευή  σερβιρίσματος του καφέ που ανέλαβε να "ρετουσάρει" ο σχεδιαστής ρούχων Paul Smith  σε μια ετεροχρονισμένη συνεργασία που είχε σαν αποτέλεσμα την παρουσίαση δυο νέων σειρών που ονομάζονται Addcolour και Statement dy Arne Jacodsen and Paul Smith.
Αρκετά μοντέρνα σχέδια του από το 1925 και μετά παραμένουν η αντιγράφονται απο την μαζική παραγωγή δημιουργώντας ακόμα και παραλλαγές της αρχικής μορφής τους.
Ο Arne Jacobsen θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρισμένος αρχιτέκτονες και designer του 20ου αιώνα και το έργο του ως και σήμερα αποτελεί σπουδή ακόμα και για τους πιο προχωρημένους σύγχρονους σχεδιαστές.                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...